Karitász

Az Alsógödi Karitász tevékenységéről

Az Országos Katolikus Karitász célja, hogy a rászoruló emberek nehézségein enyhítsen.

Az Alsógödi Katolikus Karitász 1993-ban alakult meg. Jelenleg huszonkét tagja van, főként életerős, energiával teli nyugdíjasok.  A karitász munkatársai önkéntesen dolgoznak, semmilyen juttatást nem kapnak, szabadidejüket áldozzák a nehéz helyzetben lévők megsegítésére.

A karitász csoportunknak otthont ad az alsógödi plébánia. Ide gyűjtjük az adományokat. Ezeket heti rendszerességgel az ott áldozatosan dolgozó önkéntesek rendszerezik fajta, méret, minőség szerint. Szombatonként 10-12 óra között lehet válogatni adomány ellenében a ruhák,cipők, könyvek, játékok és egyéb felajánlott dolgok között. A befolyt adományokból a helyi rászorulókat segítjük.

Folyamatosan figyelemmel kísérik az önkéntesek a látókörükben lévő rászorultakat. Mindenkinek megvannak a támogatottjai, akiknek az életét segíteni igyekeznek. Nagy öröm,ha egy-egy család vagy egyedülálló talpra áll, és már nem igényli a gyámolítást.

A ruhagyűjtés folyamatos. Egyre többször van igény nagyobb dolgokra is: bútorra, háztartási műszaki cikkekre. Miután bútortárolási lehetőségünk nincs, nehéz koordinálni a felajánlásokat a felmerülő igényekkel. Probléma a szállítás is. Mert a rászorulóknak a szállítás esetleges költségei is nehézséget okozhatnak. Nagyszerű érzés azonban, ha sikerül valakinek valamilyen problémáján segíteni. Nekünk az az ajándék, hogy ha látjuk, örömet okoztunk.

Krízishelyzetekben igyekszünk enyhíteni a nehézségeken. Nagy dolgokra persze nem vagyunk képesek, mert az anyagi lehetőségeink szerények. De hisszük, hogy sok kicsi sokra megy. Kikapcsolt áram visszakapcsolásában, tüzelő vásárlásban, gyógyszer kiváltásokban,élelmiszer vásárlásokban, iskolakezdési nehézségek enyhítésében, de még ablaküvegezésben is segítettünk.

A koronavírus miatti „Maradj otthon!” mozgalom idején a Boldogságcseppekkel karöltve meleg ételt és péksüteményt vittünk nagycsaládos és kisnyugdíjas támogatottjainknak.

Bekapcsolódunk a Váci Karitász programjaiba. Az országos tartósélelmiszer-gyűjtési akcióban is részt veszünk.

Szeretnénk, ha fiatalokkal bővülne munkatársaink köre. Azt gondoljuk, tudnának közvetlen segítséget nyújtani kisebb kerti munkákban, takarításban, lomtalanításban, és sorolhatnánk sokáig mi mindenben.

A Karitász jelenleg biztos alapokon áll és jól működik, de lassan „elöregszik”.

Nagy öröm lenne és szeretettel várjuk a fiatalabb hívek jelentkezését a Karitász soraiba, akik friss ötleteikkel, új energiát és lendületet hoznának, és élettel telivé alakítanák a Karitászt.

Aki szívesen csatlakozna, keresse Bogdányi Krisztinát.