Az úrnapi oltárokról Alsógödön

 

Az úrnapi oltárokról Alsógödön

Úrnapja az oltáriszentség ünnepe. Szentháromság vasárnap után következő csütörtök, illetve nálunk a következő vasárnap.

Ezen a napon körmenetben visszük az oltáriszentséget, négy feldíszített oltárnál olvassuk az evangéliumból az oltáriszentséggel kapcsolatos részeket, imádkozunk, énekelünk, a gyerekek virágszirmokat szórnak. Az Oltáriszentség alapításának ünnepe Nagycsütörtök, de azon a napon nem lehet ilyen pompával ünnepelni: nagyhét van. Az ünnep szekvenciája [1] Aquinói Tamás híres himnusza: Lauda Sion, melynek szövegét latinul és magyarul is olvashatjuk itt.

Alsógödön a templom leégése (1993) előtt különösen nagy gonddal készültek Úrnapjára a szabadtéri oltárok. Hetekkel az ünnep előtt felmértük, hogy honnan lehet virágokat, virágszőnyeghez való szirmokat szerezni. Más vallásúak és templomba sose járók is gyakran felajánlottak szirmokat, virágokat. Hagyományosan négy csapat készített oltárt: Nagy László plébános úr vezetésével a képviselőtestület, a Jézus Szíve társulat, a ministránsok, és Mácsik Teréz kántornővér vezetésével Rózsafűzér társulat. Minden oltár előtt nagy virágszőnyeg készült, aminek mintáját nem egyszer előre papíron a rendelkezésre álló nyersanyagok – a virágszirmok mennyisége és színe szerint – tervezték. A Jézus szíve oltáron a piros virágok, a ministránsok oltárán a vadvirágok domináltak. A virággyűjtés már szombaton, az oltárok készítése vasárnap hajnalban kezdődött. Az ünnepi szentmise 10-kor volt, de előtte reggel 7-kor is volt mise – körmenet nélkül. Akkorra már minden teljesen készen állt.

Az oltároknak híre volt messze földön (ha nem is oly nagy mint a csömörieknek): sok távolabbra igyekvő megállt megcsodálni a virágok pompáját, de volt, aki csak azért jött ezen a napon Gödre, hogy ezeket lássa.

Az első oltár

 

Az első oltár egy másik évben

 

A második, Jézus szíve oltár

 

A harmadik oltár, a ,,ministránsok” oltára

 

A harmadik oltár egy másik évben

 

Vadvirág csokor a ministránsok oltáráról

 

Negyedik oltár, Rózsafűzér társulat
Print Friendly, PDF & Email